Franska Öppna

Om Franska Öppna

Franska öppna är den andra Grand Slam för året i tenniskalendern. Den hålls från slutet av maj till början av juni. Varje år är det 128 män och 128 kvinnor på singelsidan som kämpar, för att lyfta den legendariska Coupe des Mousquetaires, uppkallad efter det berömda franska Davis Cup-laget med René Lacoste, Jean Borotra, Henri Cochet och Jacques Brugnon. För kvinnor är det Suzanne Lenglen trofé som står på spel.

 

Den tuffaste av de fyra

Franska Öppna är kanske den tuffaste av alla Grand Slams. Underlaget är väldigt svårhanterat och den tunga marken gör att det krävs väldigt bra fotarbete och grundspel. Turneringen växte fram i Frankrike var 1891. Damsturneringen hölls för första gången sex år senare 1897. Fram till 1925 var turneringen endast öppen för medlemmar i franska tennisklubbar. Därefter fick även utländska amatörer även vara med  och delta. Franska öppna spelades först på flera olika ställen i Frankrike. 1928 öppnades dock den legendariska Roland Garros utanför Paris, och det har varit huvudarenan sedan dess. Arenan är uppkallad efter en fransk pilot från första världskriget, det var ett krav för att förbundet skulle kunna få arenan på den platsen. 1968 blev Franska Öppna den första öppna turneringen av de fyra Grand Slams. Det blev alltså tillåtet för proffs att vara med i turneringen.

 

Underlaget

Roland Garros skiljer sig från de andra Grand Slam. Det vet du säkert vid det här laget, turneringen spelas nämligen på grus. Grus är ett ganska långsamt underlag och det krävs ett enormt fotarbete för att vinna i Paris. Det är ofta på detta underlag som duktiga servare får stora problem. Servarna sticker inte iväg som på andra underlag och det är därför enklare att returnera på ett långsamt underlag. Pete Sampras vann nästan allt exempelvis men han lyckades aldrig vinna i Paris. Spanjorer och Sydamerikaner älskar givetvis underlaget eftersom det finns nästan bara grusbanor i de regionerna.

 

Chang vs Lendl

Den 5 juni 1989 spelades en legendarisk match. Den unge pojken Michael Chang, 17 år gammal, inte ens gammal nog att rösta, skulle möta den dåvarande världsettan Ivan Lendl. Lendl hade vunnit turneringen tre gånger tidigare och alla väntade sig en enkel seger för Lendl. Allt gick enligt planerna för superstjärnan, som enkelt vann de första två seten. Chang hade som väntat stora problem och fick jaga oerhört många bollar.  När Lendl bröt Chang serve i början av det tredje setet var matchen i princip över. Men Plötsligt fick Chang lite självförtroende efter några bra bollar. Cheng kom tillbaka och vann det tredje setet. Chang spelade sin bästa tennis någonsin och efter fyra timmar och 37 minuter stod han där som segrare. Michael Chang, med tårarna rinnande nerför hans kinder, kunde konstatera att han slagit ut storfavoriten. Sju dagar senare lyfte han Coupe des Mousquetaires och blev den yngsta vinnaren av en Grand Slam på herrsidan.

 

Gruskungen

Idag finns det tveklöst endast en enda gruskung genom historien. Det är givetvis spanjoren Rafael Nadal. 19 år gammal vann han sin första titel på gruset i Paris. Sedan den segern 2005 har Rafael Nadal vunnit turneringen alla år förutom ett år. 2009 tog det slut i fjärde omgången, och gissa vem som slog ut honom. Svenske Robin Söderling var på toppen av sin karriär och spelade fantastisk tennis mot Rafael Nadal. Söderling tog sig hela vägen till finalen men där blev det stopp mot Roger Federer, Federer vann där och då sin enda French Open. Rafael Nadals nio segrar gör honom unik, ingen har vunnit en grand slam lika många gånger.

Uppskjutet för damerna

Det blir en semifinaltät fredag på US Open. Detta efter att damernas båda semifinaler flyttats på grund av regn.

Vi får alla alltså vänta ytterligare en dag på att få fram det här årets finalistpar på damsidan. Semifinalen med Flavia Pennetta, Italien, och den rumänska världstvåan Simona Halep inleder fredagens spel och följs av mötet mellan världsettan Serena Williams och italienskan Roberta Vinci.

Herrarna får en egen semifinaldel av dagen fram mot eftermiddagen.

Stjärnfall i French Open

Det har varit ett par intensiva dagar under inledningen av Franska Öppna. Våra svenska spelare hade det svårt direkt och kunde inte avancera från första omgången. Det var dock större namn som åkte ut tidigare än förväntat. Simona Halep, Caroline Wozniacki och Grigor Dimitrov var alla tre stora favoriter inför sina matcher men de tre världsspelarna fick lämna turneringen tidigt.

 

Serena Williams var illa ute mot Anna-lena Friedsam men Serena kom tillbaka och vände på matchen till 2-1 i set. Murray, Nadal, Djokovic och Federer har inte stött på några problem under inledningen av franska öppna. Fler skrällar lär komma ju längre turneringen går men än så länge är de stora favoriterna kvar och de flesta spelar strålande tennis. Vi har mer än en vecka kvar i Paris och vi hoppas att spelarna fortsätter njuta lika mycket som vi tittare gör.

Inga svenskar vidare från Omgång 1

Elias Ymer och Christian Lindell lyckades kvala in till första kvalrundan i Franska Öppna. Väl där blev motståndet för tufft.

 

Elias Ymer spelade mot Lukas Rosol och fick en tuff start direkt. Rosol vann det första setet med 6-2 och Elias fick inte serven att stämma. I Andra set såg det betydligt bättre ut. Ymer pressade Rosol och hade flera setbollar, tyvärr så lyckades Rosol ta setet till tiebreak och där förlorade Ymer. Rosol vann även det tredje setet och Elias Ymer fick tyvärr åka hem. Elias förtjänade att vinna det andra setet men tyvärr var inte flytet där.

 

 

Christian Lindell hade inte mycket att sätta emot Jo-Wilfried Tsonga. Tsonga var några nummer för stor och Lindell förlorade med 6-1, 6-2, 6-2. Lindell medgav att han var nervös och det är inte konstigt. Detta var Lindells första stora turnering och det är stort att han tog sig dit överhuvudtaget. Vi får hoppas att Lindell tar förlusten på rätt sätt och kommer tillbaka dubbelt så stark nästa år.

Roland Garros logo

Fakta

Stadium: Stade Roland Garros
Plats: 16th arrondissement, Paris, France
Underlag: Grus
Datum: 24. maj – 7. juni 2015
Website: French Open
Kategori: Grand Slam tennis
Vem tror vi vinner: Rafael Nadal, Maria Sharapova

Vinnare i Herrsingel

Vinnare 2015: Stanislas Wawrinka
Vinnare 2014: Rafael Nadal
Vinnare 2013: Rafael Nadal
Vinnare 2012: Rafael Nadal

Vinnare i Damsingel

Vinnare 2015: Serena Williams
Vinnare 2014: Maria Sharapova
Vinnare 2013: Serena Williams
Vinnare 2012: Maria Sharapova