Fed Cup

Om Fed Cup

Den kvinnliga motsvarigheten till Davis Cup kallas Fed Cup. Det tog ett bra tag innan den här versionen kom. 63 år efter herrversionen hade skapats dök den kvinnliga turneringen upp. .

Det var i samband med förbundets 50-årsdag. Det fanns dock ett tidigare om initiativ om en liknande turnering redan 40 år tidigare. Den amerikanska tennisspelaren Hazel Hotchkiss Wightman inledde en årlig lagtävling mellan USA och Storbritannien.

Redan 1919 föreslog hon en kvinnlig version av Davis Cup, men eftersom det avslogs, tog hon initiativet till Wightman Cup som spelades fram till 1989.

 

Första turneringen

År 1963 införde Internationella Tennisförbundet Federations Cup. Den första upplagan av turneringen lockade deltagare från 16 länder. Den första matchen spelades mellan Australien och USA, och det var även dessa två nationer som dominerade tennisscenen under den här tiden. Hela fyra Grand Slam-mästare möttes i matcherna. Bl.a. den legendariska Billie Jean King.

Hazel Hotchkiss Wightman kallade första dam i tennis, men smeknamnet passar också mycket bra i USA Fed Cup-laget. De toppar nämligen den lista över länder som har vunnit turneringen flest gånger. USA har vunnit turneringen 17 gånger totalt, vilket är nio gånger mer än Tjeckien, som är nummer två på listan. Det var framför allt i slutet av 70-talet och upp genom 80-talet att de amerikanska kvinnorna dras från segerstatistiken. Detta team bestod bland annat av Cris Evert och Martina Navratilova. Det är dock så småningom att för några år sedan att USA nyligen har kunnat fira en “VM” i damernas tennis. Den senaste segern för USA var redan 2000, men det är Italien, Ryssland och Tjeckien, som skördat framgångarna sedan 2004.

 Sverige i Fed Cup

Sverige har haft det tungt på damsidan i lagsammanhang. Vi har aldrig vunnit turneringen och 2015 blev Sverige nedflyttade till Europa/Afrika divisionen. Där de svagaste länderna i Europa och de bästa i Afrika gör upp. Svenskarna får jobba hårt för att ta sig tillbaka och det krävs att Johanna Larsson kommer tillbaka från sin skada. Hon är vårt största hopp och vår enda spelare som är rankad topp 100 i världen.


Fed Cup logo

Vinnare

Vinnare 2014: Tjeckien
Vinnare 2013: Italien
Vinnare 2012: Tjeckien

Laget

1. single: Caroline Wozniacki
2. single: Karen Barbat
3. single: Mai Grage
4. single: Julie Noe