Davis Cup

Se Davis Cup och missa inte när stjärnorna representerar sina länder

 

Om Davis Cup

Davis Cup är den prestigefyllda turnéringen för landslagen i tennis. Turneringen kallas också ofta inofficiella VM . Det är inte ofta att de bästa spelarna från varje nation har möjlighet att spela med varandra, så den årliga turneringen är alltid lika spännande. För stunden har Sverige haft svårt att få fram ett starkt lag så tyvärr kommer det ta ett tag innan Sverige kan vara med och  utmana igen.

 

Startskottet för Davis Cup

Turneringen hölls för första gången 1900 i en duell mellan Storbritannien och USA. Idag deltar 130 länder i Davis Cup, det är samma upplägg som andra turneringar, delvis knockout.

Davis Cup är uppkallad Dwight F. Davis, som kom på konceptet. Redan 1899 gick Dwight F. Davis vid Harvard University, han gick ihop tre andra tennisspelare och fick idén att utmana ett lag från Storbritannien. Davis gjorde en trofé av hans egna pengar och utarbetade en turneringsform. Senare gick han in i en karriär som politiker och blev bland annat försvarsminister i USA, men det är som grundare av Davis Cup han är mest ihågkommen för.

 

Den amerikanska dominansen

Den första turneringen vann Dwight och hans amerikanska lag. Trots det har gått över 100 år sedan den segern har USA fortfarande överlägset mest segrar. Australien är tvåa på listan efter några fina år under 1950- och 1960-talet. Sverige har också spelat starkt i Davis Cup. Vi har hela sju segrar och fem andraplatser.

Sverige tog några imponerande segrar under 90-talet, speciellt eftersom USA hade ett enormt lag med Pete Sampras, André Agassi och Chendl.

Sverige är tveklöst det starkaste laget i Skandinavien, inget annat av våra grannländer har ens tagit sig till final.


Davis Cup logo

Vinnare

Vinnare 2014: Schweiz
Vinnare 2013: Tjeckien
Vinnare 2012: Tjeckien

Laget

1. single: Elias YMER
2. single: Christian LINDELL
3. single: Robert LINDSTEDT
4. single: Johan BRUNSTROM